@misc{Anna_Śliz;_Zakład_Antropologii_i_Socjologii_Kultury;_Uniwersytet_Opolski;_Świętowanie:, author={Anna Śliz; Zakład Antropologii i Socjologii Kultury; Uniwersytet Opolski; and Marek S. Szczepański (ur. 13 kwietnia 1956 w Częstochowie); polski socjolog; profesor; wykładowca akademicki; https://pl.wikipedia.org/wiki/Marek_Szczepa%C5%84ski}, howpublished={online}, contents={Zawiera: 1. Komenstalizm: rozumienie socjologiczne; 2. Tradycyjne i współczesne wzory komensalizmu; 3. Komensalizm w badaniach socjologicznych; 4. Tradycja i współczesność komensalizmu na Śląsku;}, publisher={Komitet Socjologii PAN, Instytut Studiów Politycznych PAN}, language={polski}, abstract={Artykuł porusza kwestię świętowania, jako współczesnej formy komensalizmu. Autorzy przedstawiają w nim społeczne wzory, normy oraz reguły, które dotyczą przygotowania oraz konsumpcji posiłków na przykładzie Śląska. Tekst składa się z trzech części: pierwszej wprowadzającej, w której Autorzy opisują konteksty oraz istotność świętowania w kulturze; drugiej, przedstawiającej współczesne wzory oraz socjologiczne znaczenie komensalizmu; oraz trzeciej, skupiającej się na analizie opisywanego przez Autorów zjawiska na przykładzie Śląska.}, type={artykuł}, title={Świętowanie: komensalizm ponownie odczytany}, keywords={świętowanie, komensalizm, kultura kulinarna, jedzenie, stół, estetyka stołu}, }