@misc{Grzegorz_Piotrowski_student_etnologii_na_UAM_w_Poznaniu._Studia_w_Instytucie_Etnologii_i_Antropologii_Kulturowej_w_Poznaniu_ukończył_w_2005_roku._Obecnie_pracownik_naukowy_School_of_Social_Sciences_Södertörn_University_w_Sztokholmie_Ideologia, author={Grzegorz Piotrowski, student etnologii na UAM w Poznaniu. Studia w Instytucie Etnologii i Antropologii Kulturowej w Poznaniu ukończył w 2005 roku. Obecnie pracownik naukowy School of Social Sciences Södertörn University w Sztokholmie}, howpublished={online}, contents={zawiera: Wstęp; Rozdział 1. Teoria; Rozdział 2. Historia; Rozdział 3. Praktyka; Zakończenie. Wnioski; Bibliografia}, language={polski}, abstract={Praca magisterska jest próbą odpowiedzi na pytanie o specyfikę kultury kulinarnej w PRL-u, a dokładniej o to, w jaki sposób była ona konstruowana przez komunistyczne władze oraz jak do nowych obyczajów kulinarnych adaptowały się osoby żyjące w interesującym autora okresie. Autor odpowiada na te pytania posługując się zarówno koncepcjami teoretycznymi z zakresu antropologii jedzenia, jak i prowadząc badania empiryczne. Te ostatnie opierają się na analizie materiałów zastanych- są to dzieła literackie oraz książki kucharskie z okresu PRL-u, a także na wywiadach pogłębionych przeprowadzonych z kobietami żyjącymi w okresie PRLu, a mieszkającymi dziś zarówno na wsi, jak i w miastach.}, type={praca magisterska}, title={Ideologia na talerzu. Antropologia kultury kulinarnej PRLu}, keywords={kuchnia, jedzenie, kultura kulinarna, zwyczaje, przyzwyczajenia, ideologia, propaganda, książki kucharskie, stołówka, żywienie zbiorowe, PRL, komunizm, zakupy, gotowanie, kobiety, dom}, }